ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ – ΝΕΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ


Ενημερωτικό σημείωμα

Υγειονομική Εκπαίδευση Επιχειρήσεων – Νέος Υγειονομικός Νόμος

Σύμφωνα με την νέα Υγειονομική Διάταξη (ΦΕΚ 2718/8-10-2012) με ισχύ από 23 Οκτωβρίου 2012, δημιουργείται η υποχρέωση σε όλο το προσωπικό των επιχειρήσεων της χώρας που δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων και ποτών, σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, να εκπαιδευτεί σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας (άρθρο 9 της νέας υγειονομικής νομοθεσίας και στο ΦΕΚ 1616 του ΕΦΕΤ). Στο πλαίσιο αυτό, στόχος του προγράμματος είναι η τήρηση των όρων και συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων – υπηρεσιών και η προστασία του καταναλωτή. Η υποχρέωση αυτή εκπληρώνεται με τη συμμετοχή στο σεμινάριο εκπαίδευσης προσωπικού και ιδιοκτητών επιχειρήσεων με θέμα «Βασικές Αρχές Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων».

Κάποια σημαντικά σημεία της νέας υγειονομικής νομοθεσίας είναι ενδεικτικά:

1.Παρέχονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις νέες δυνατότητες να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, με την απελευθέρωση της δυνατότητας να εμπλουτίσουν την ποικιλία των προϊόντων που διαθέτουν προς κατανάλωση.

2. Καταργούνται οι προϋποθέσεις ύπαρξης ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων και οι πρόσθετες άδειες προκειμένου να επιτραπεί η διάθεση επιπλέον κατηγοριών τροφίμων από τα καταστήματα. Έτσι, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν τη δυνατότητα να διευρύνουν τη γκάμα των προϊόντων που διαθέτουν.

3. Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις /παρεμβάσεις του κράτους στη λειτουργία της αγοράς που έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.

4. Διασφαλίζεται η προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή και της δημόσιας υγείας με την εφαρμογή όλων των κοινοτικών κανόνων και των ειδικών νομοθεσιών που αναφέρονται στα θέματα αυτά.

5. Οι επιχειρήσεις θα ελέγχονται για τις προϋποθέσεις διάθεσης ασφαλών τροφίμων στον καταναλωτή και όχι για τυπικές προϋποθέσεις που δεν είχαν καμία σχέση με τη Δημόσια Υγεία.

Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο εκπαίδευσης προσωπικού και ιδιοκτητών επιχειρήσεων με θέμα «Βασικές Αρχές Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων» αιτήσεις γίνονται δεκτές από το ΚΕΚ «ΓΗ» ΠΑΝΤΑΖΗΣ Ο.Ε. , ΣΟΛΩΝΟΣ 11 στο Κιλκίς και στις Σέρρες, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΝΤΑ 9.